Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 4η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ


  1. Αρχικά συζητήθηκε η μείωση ωρών διδασκαλίας επί αμφιθεάτρου με τη μείωση των αλληλοεπικαλύψεων ύλης και την χρήση των δυνατοτήτων του λογισμικού του η-τάξη.
  2. Προτάθηκε να κατεβούν μαθήματα σε μικρότερα εξάμηνα, όπως αυτό της προληπτικής , κοινωνικής οδοντιατρικής και οδοντικής χειρουργικής 1 (από το 6 στο 4, από το 7 στο 5 εξάμηνο, και από το 5 στο 4 αντίστοιχα) κ.α.
  3. Προτάθηκε ο "επαναπροσδιορισμός" των εκπαιδευτικών στόχων μαθημάτων (προληπτικής, κοινωνικής οδοντιατρικής, εισαγωγής στην οδοντιατρική).
  4. Συζητήθηκε η μεταφορά του μαθήματος ορθοδοντικής 1 από το 4 στο 7 εξάμηνο σπουδών (ώστε ο φοιτητής να έχει πρόσφατη τη θεωρία προτού ασκηθεί στην κλινική ορθοδοντικής) και κατάργηση σεμιναρίων ορθοδοντικής 2.
  5. Μείωση ωρών διδασκαλίας ιατρικής φυσικής και επιδημιολογίας (το τελευταίο συζητείται να μετατραπεί από μάθημα σε εργαστήριο).
  6. Ενσωμάτωση ιστολογίας στόματος και γενικής ιστολογίας σε ένα μάθημα, πρόταση που θεωρήθηκε θεμιτή και εφικτή και από τους υπεύθυνους των εν λόγω μαθημάτων.
  7. Συζητείται η είσοδος των φοιτητών στην ΚΣΑΑ από το 3 εξάμηνο σπουδών ώστε να εξοικειώνονται από νωρίς ο φοιτητής με τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής (ως βοηθοί μεγαλύτερων φοιτητών και με τη μορφή παρακολούθησης).
  8. Εισαγωγή νέου μαθήματος εμφυτεύματα 1 στο 6 εξάμηνο σπουδών με 8 ώρες παράδοση και 8 εργαστήριο (σε ήδη υπάρχουσες ώρες όμως στο πρόγραμμα). Προς το παρόν συζητείται μόνο η προκλινική εξάσκηση στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων από τους φοιτητές.
  9. Εισαγωγή της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε οδοντιατρεία στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ως προαιρετικό μάθημα του 9 και 10 εξαμήνου.
  10. Το μάθημα Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος να γίνει προαπαιτούμενο για την είσοδο στην ΚΣΑΑ του 5ου έτους και να εξετάζεται πλέον στο 8 (και όχι στο 5 εξάμηνο σπουδών).

Στη συνάντηση αυτή η Επιτροπή Σπουδών δεν πήρε τελική απόφαση για τα παραπάνω γιατί σεβάστηκε την επιθυμία του ΣΦΟΑ να εκφέρει άποψη επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και αναμένει γραπτή θέση επί αυτών πριν αποφασίσει εντός της εβδομάδας, σε νέα συνεδρίαση της ΕΠΠΣ.

Οι εκπρόσωποι του Σ.Φ.Ο.Α. στην ΕΠΠΣ
Μιχελογιαννάκης Δημήτρης
Ταμιωλάκης Πάρις