Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης στην επιστολή της Προεδρείας της Σχολής που δεν επετράπει να κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ…

Όταν αποφασίσαμε να φοιτήσουμε στη Σχολή, γνωρίζαμε ότι η Οδοντιατρική, ως αντανάκλαση της κοινωνίας και της χώρας μας, βρισκόταν σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, αντιμετωπίζοντας δύσκολες προκλήσεις από ένα παρόν προβληματικό προς ένα μέλλον ακαθόριστο.
Γι’ αυτό και η διεκδίκηση της Προεδρίας της Σχολής από οποιονδήποτε διοικητικό εμπεριείχε για εμάς αγωνία, ερωτηματικά, αβεβαιότητα, στοιχεία που συνυπήρχαν με την τόλμη, το θάρρος και την αποφασιστικότητά μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με μέσο την κατάληψη, να αναδείξουμε δημιουργικά τα χρόνια προβλήματα που αποδιοργανώνουν τον Πανεπιστημιακό Χώρο και συνδέονται άρρηκτα με την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Σχολής μας, που είναι άμεσα, συγκεκριμένα και ξεπερνούν τους τέσσερις τοίχους της, δε μπορούμε να τα συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις υπό συνθήκες στημένου διαλόγου (πόσο μάλλον όταν θυμόμαστε ότι ο διάλογος που εννοείτε είναι ειρωνεία απέναντι μας, όπως στις Γενικές Συνελεύσεις Τμήματος). Πιστεύουμε ότι το να βρίσκουμε τρόπους διεκδίκησης του μέλλοντος που μας αξίζει είναι υποχρέωσή μας. Όταν «βάζουμε λουκέτο στη Σχολή» μπλοκάρουμε την εξέλιξη μιας προβληματικής κανονικότητας.
Για να μιλήσουμε λοιπόν κι εμείς πιο συγκεκριμένα: Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε τους φοιτητές που αγωνιούν για το μέλλον τους και όχι μόνο για την πιθανή απώλεια μιας εξεταστικής και ενός εξαμήνου, τα οποία υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστούν. Όσον αφορά στις εγγραφές των πρωτοετών και σε οποιαδήποτε άλλη γραμματειακή εκκρεμότητα, είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε τις διαδικασίες με άνοιγμα της γραμματείας για ορισμένες μέρες ˙ πρόταση, η οποία γνωστοποιήθηκε στην πρόεδρο της σχολής, κ. Καραγιάννη, και απορρίφθηκε από εκείνη. Ως φοιτητές στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και γνωρίζουμε καλά ότι η εύρυθμη λειτουργία της σχολής δεν αποτελεί εγγύηση για την πληρωμή των συμβασιούχων, οι οποίοι ούτως ή άλλως τίθενται εκτός πανεπιστημίου με την εφαρμογή του νέου νόμου που εμείς αντιπαλεύουμε. Τέλος, όλες οι αναφορές για παρακώλυση διαδικασιών, όπως η προμήθεια υλικών και η περίθαλψη ογκολογικών ασθενών, είναι ανακριβείς. Κατά τη διάρκεια των καταλήψεων των τελευταίων ετών πραγματοποιούνται διαδικασίες, όπως η εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών και οι βιοψίες. Στη συγκεκριμένη κατάληψη, ενώ οι βιοψίες πραγματοποιούνται κανονικά με πρωτοβουλία των υπευθύνων καθηγητών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί. Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης κρίνει πως για ευνόητους λόγους οι ογκολογικοί ασθενείς χρήζουν άμεσης φροντίδας και γι’ αυτό ζητά η διαδικασία αυτή να δρομολογηθεί άμεσα. Σχετικά με το διαγωνισμό για την προμήθεια των υλικών, όχι μόνο επιτρέψαμε, αλλά επιδιώξαμε τη συνέλευση της αρμόδιας επιτροπής για τις προμήθειες υλικών, η οποία και έλαβε χώρα την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011 στη σχολή.
Θεωρούμε πως πριν τη σύνταξη μίας επιστολής, η οποία κοινοποιείται στο ακαδημαϊκό και φοιτητικό δυναμικό της σχολής, κρίνεται απαραίτητη η σωστή και πλήρης ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που θα αναφερθούν σε αυτή, ώστε να αποφευχθούν οι ανακρίβειες και οι ασάφειες. Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης ήταν και είναι ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τη διοίκηση της σχολής για τη διευθέτηση οποιονδήποτε ζητημάτων προκύπτουν, πόσο μάλλον όταν αυτά  αφορούν τη διαχείριση σοβαρών θεμάτων υγείας.
Δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η επιστολή είχε ξεκάθαρο στόχο να μας παραπλανήσει, να μας απειλήσει και να μας τρομοκρατήσει. Μας απογοητεύει το γεγονός πως σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Παιδεία και για την κοινωνία γενικότερα, η προεδρεία της Σχολής, όχι μόνο δεν είναι στο πλευρό μας, αλλά αντιτίθεται στον αγώνα μας. Εμείς και οι συμφοιτητές μας σε τριακόσια και πλέον τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, αποφασίσαμε ότι δε θα αποδεχτούμε τη μισή εκπαίδευση, τη μισή δουλειά και τη μισή ζωή που μας ετοιμάζουν. Στοχεύουμε στο Πανεπιστήμιο των κοινωνικών αναγκών και στην εργασία με αξιοπρέπεια, για όλους.

Συντονιστικό κατάληψης Οδοντιατρικής Ε.Κ.Π.Α.