Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γ.Σ. ΣΦΟΑ 6/9/2011

Προεδρείο
ΔΑΠ: Πάλλης Δημήτρης
ΠΑΣΠ: Κατσαούνης Σπύρος
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: Βογιατζής Νίκος
ΕΑΑΚ: Μπάμπη Στελλα
ΠΚΣ: Σίσκος Χρήστος


Πλαίσια

ΔΑΠ
Ζητάμε μια βδομάδα παράταση της εξεταστικής από τη Σύγκληση, για να κινητοποιηθεί ο Σύλλογος.

ΠΑΣΠ
  • Κατάληψη σχολής από Τετάρτη 7/9/2011 έως Τρίτη 13/9/2011
  • Συντονιστικό κατάληψης την Τετάρτη 7/9 για οργάνωση της δράσης.
  • Νέα ΓΣ ΣΦΟΑ την Τρίτη 13/9 και ώρα 13:00 στο ΑΕΠ για απόφαση Συλλόγου για τις εξελίξεις.
 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
  • Κατάληψη μέχρι να ανακληθεί το Νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου 2011 για την Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Κατάληψη από Τετάρτη 7/9/2011 με νέα ΓΣ ΣΦΟΑ την Δευτέρα 12/9/2011 και ώρα 12:30 στο ΑΕΠ που θα κρίνει τη συνέχισή της.
  • Συντονιστικό κατάληψης την Τετάρτη 7/9/2011, ώρα 13:00 με σκοπό:
    • την κατάρτιση του προγράμματος κατάληψης
    • τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων
    • τη συγγραφή κειμένων
    • λοιπές δράσεις με στόχο την κοινοποίηση των αιτημάτων διεκδικήσεων του συλλόγου
  • Δημοσίευση όλων των ανακοινώσεων του συντονιστικού της  κατάληψης στο επίσημο blog του ΣΦΟΑ

ΡΑΤ-ΕΑΑΚ

Το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορα τις προθέσεις της, αλλά παρ/λα και τους φόβους της, καταστέλλοντας άγρια το κίνημα που ξαναβγήκε στις πλατείες και στην πλατεία Συντάγματος, το κίνημα αυτο που ενώθηκε με το φοιτητικό και έδωσε ένα πρώτο μήνυμα ανυπακοής.Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πρωτοφανές πραξικόπημα. Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν «αγώνα» για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παρά την κάθετη εναντίωση σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος, και ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος, προσπαθεί να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ψηφίζοντας το νέο νόμο πλαίσιο, μέσα στο καλοκαίρι. θέλοντας να εκμεταλλευτεί την απουσία των φοιτητών λόγω των εξεταστικών.
 Για εμάς  αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σε καμία περίπτωση τη συναίνεση του λαού. Δε μπορεί η λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία, να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε. Οι 220, και πλέον, καταλήψεις δηλώνουν πως τώρα είναι η ώρα για αγώνες, για συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη.  Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δε γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ     Η πρωτοφανής συναίνεση των τριών κομμάτων αποκαλύπτει τη βαθύτερη επιδίωξη όλων των δυνάμεων του κεφαλαίου για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Γι αυτό και από κοινού βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα της σπουδάζουσας και εργαζόμενης νεολαίας. Στην περίοδο της κρίσης, καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ η ριζική αλλαγή των χαρακτηριστικών του εργαζόμενου, αλλά και η βίαια αλλαγή στην εκπαίδευση.
     Αυτό σημαίνει την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου εργαζόμενου φθηνού, ευέλικτου, άμεσα παραγωγικού και ειδικευμένου, πειθήνιου και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Ενός εργαζόμενου, δηλαδή, πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμου από την εργοδοσία, σε μια προσπάθεια συμπίεσης των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων. Η άδικη και αντιδραστική κυρίαρχη πολιτική, προστάζει μια γενιά πιο μορφωμένη από κάθε άλλη, σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ, να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη.
     Η σφικτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου και η πολιτική κατεδάφισης των κοινωνικών παροχών, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο. Το νέο «πανεπιστήμιο» της δικτατορίας της αγοράς και του μνημονίου θα είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικές παροχές, με ριζικά μειωμένη χρηματοδότηση, με πρόσβαση για λίγους και εντίνοντας τους ταξικούς φραγμούς, με έντονη την παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα σε αυτό και αυταρχικό. Το κατ' επίφαση πια Πανεπιστήμιο που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, ούτε πανεπιστήμιο. Θα είναι ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί με τους πλέον αγοραίους όρους, και με τους φοιτητές να μην έχουν κανέναν λόγο πια σε αυτό.
Ο μαύρος νόμος της Διαμαντοπούλου, φέρνει τα εξής:·      Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
            Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μειώνει ριζικά το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης, κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές, και συνδέει το υπόλοιπο με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Οδηγεί έτσι τα πανεπιστήμια στην πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες της αξιολόγησης από τις δυνάμεις της αγοράς, ενώ παράλληλα πιέζει τα ιδρύματα στην αναγκαστική αναζήτηση χρηματοδότησης από ιδιώτες. Δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τίποτα περισσότερο από προσβολή, η θεσμοθέτηση διαδικασιών ίδρυσης και χρηματοδότησης εδρών από ιδιώτες, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο άμεσα αναλώσιμων και ειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών, κόντρα σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
            Αίσθηση προκαλούν οι ρυθμίσεις για ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, το κλείσιμο των εστιών και η εισαγωγή της έννοιας του φοιτητικού δανείου. Πιο συγκεκριμένα το σύγγραμμα ορίζεται αποκλειστικά ως ένα βιβλίο και όχι ως το σύνολο των αναγκαίων βιβλίων για το κάθε μάθημα, ενώ καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα για το δεύτερο πτυχίο.
·      Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής.
            Ο νόμος διασπά επί της ουσίας την ενιαίοτητα των τίτλων σπουδών με την εισαγωγή τριών διαφορετικών κύκλων φοίτησης (bachelor, master, διδακτορικό). Εισάγει των φοιτητή σε μια πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία σπουδών καθώς καταργεί τον ενιαίο τίτλο σπουδών, το πτυχίο, και εισάγει το σύστημα απόδοσης πιστωτικών μονάδων και του ατομικού φακέλου προσόντων, έτσι πλέον ο απόφοιτος θα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία ανταγωνισμού ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή συλλογικής κατοχύρωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ρύθμιση αυτή εισάγεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταρτίζει το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης. Ακριβώς για την εμπέδωση του νέου υποδείγματος εργασίας που επιβάλλει την ευέλικτη απασχόληση, η κυβέρνηση προχωρά στην πρωτοφανή συγκρότηση μονοετών και διετών κύκλων σπουδών που οδηγούν στην απόδοση πιστοποιητικών κατάρτισης, και στο δια βίου τρέξιμο συλλογής δεξιοτήτων. Τέλος, το ν/σ προχωρά σε μια κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα επιτρέπει την εισαγωγή μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Έτσι, ενώ στερεί μέσω της μείωσης των εισακτέων, το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδων νέων, το αποδίδει παράλληλα σε όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν τα δίδακτρα των ΙΕΚ, παρακάμπτοντας έτσι ακόμα και την επίπονη και οικονομικά ασύμφορη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.
·      Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων
            Οριστική κατάργηση του Ασύλου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου, επί της ουσίας  αποτελεί ευθεία κατάργηση των αγώνων της μεταπολίτευση, των πιο χρυσών σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας, και μια συνέχεια της έντασης της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.
            Προβλέπεται η κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. Αναιρείται έτσι η δυνατότητα του πιο μαζικού κομματιού εντός του πανεπιστημίου, των φοιτητών, να έχει λόγο για το πώς σπουδάζει και πως ζει μέσα σε αυτό. Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημοκρατία σημαίνει η φίμωση κάθε κομματιού που διαφωνεί μαζί της και η ποδηγέτησή του από τις αγορές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι εντός των Συμβουλίων Διοίκησης, τον κυρίαρχο λόγο τον έχουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, πρεσβεύοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το νέο πανεπιστήμιο γι αυτούς, που διώχνει από τα όργανα διοίκησης τους φοιτητές για να φέρει τους επενδυτές. Ξεχνάνε όμως σκόπιμα τα στελέχη του δικομματισμού να συμπληρώσουν ότι κύριοι υπαίτιοι για όποια φαινόμενα συνδιαλλαγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι οι δικές τους κομματικές νεολαίες, τσουβαλιάζοντας έτσι όλους τους φοιτητές και παρουσιάζοντας την υγιή πλειοψηφία των φοιτητών σα διεφθαρμένη.
·      Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας
Διευρύνεται με το νέο νόμο η λογική των αγοραίων κριτηρίων εντός των πανεπιστημίων και ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στο εσωτερικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στα κριτήρια της αξιολόγησης. Προφανώς υπό την απειλή της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του πολιτικοοικονομικού συστήματος και με τις επιδιώξεις της αγοράς. Όχι μόνον αυτό, αλλά το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμα και τη χρηματοδότηση θέσεων καθηγητών και γνωστικών αντικειμένων από ιδιώτες, μετατρέποντας έτσι τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε άμεσο προθάλαμο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.Η έρευνα υποτάσσεται ακόμα περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς.
·      Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος.
      Τα πειθαρχικά μέτρα που εισάγει ο νέος νόμος ούτε η χούντα δεν τόλμησε να τα περάσει. Στην εποχή που όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται για να τελειώσουν τις σπουδές τους, το υπουργείο θα διαγράφει φοιτητές μετά από ν + 2 χρόνια. Παράλληλα κάθε κινητοποίηση θα σημαίνει χαμένες εξεταστικές και χαμένα εξάμηνα ενώ οι φοιτητές που θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων θα απειλούνται με άμεση διαγραφή. Ο φοιτητής θα μαθαίνει, μέσα από τη φοιτητική του ζωή, να υπακούει στον από πάνω του και να μην διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα στη ζωή του, όπως ακριβώς θέλουν να είναι ο σύγχρονος πειθήνιος εργαζόμενος στα χρόνια της κρίσης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
     Τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας, δε χωράνε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Μπορούμε να επιβάλλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις ζωές μας και το πανεπιστήμιο, αρκεί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Δύναμή μας είναι η συλλογικότητά μας και η μαζικότητά μας.   Γι αυτό η μόνη απάντηση δε μπορεί παρά να είναι οι μαζικές μας συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, εν τέλει, σε σύγκρουση με μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας.
      Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Πλάι μας στέκεται σχεδόν σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα. Οι αγωνιζόμενοι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δε σκύβουν το κεφάλι απέναντι στα κελεύσματα υποταγής τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, όλοι οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που ήδη έχουν ξεκινήσει και τις δικές τους κινητοποιήσεις. Ειδικά τώρα, που και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης προκηρύσσουν κινητοποιήσεις από την έναρξη της χρονιάς, ήρθε η ώρα του από κοινού αγώνα όλης της εκπαίδευσης. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 24ης Αυγούστου ήταν μόνο η αρχή, για τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου ανατροπής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
      Το φοιτητικό κίνημα από κοινού με όλα τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας θα δώσει τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου και τη σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ. Τώρα που το κίνημα των πλατειών βγαίνει εκ νέου στο προσκήνιο, ας γνωρίζουν καλά όσοι καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας, ότι οι φοιτητές θα είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων των πλατειών, αλλά και πλάι σε κάθε άλλο αγωνιζόμενο κλάδο.Οι φοιτητές θα ενωθούν στη Θεσσαλονίκη με όλο τον ελληνικό λαο στη ΔΕΘ, για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση αλλα και για να βάλουν ενα λιθαράκι στην ανατροπή της. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!!!

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

      Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε να συνεχίσουμε.
      Δίπλα μας στέκουν όσοι αγωνίστηκαν το '79 ανάντια στο ν.815 και κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην απόσυρση. Όσοι το '90-'91 αγωνίστηκαν απέναντι στον Κοντογιαννόπουλο και τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. Όσοι το '98 εξασφάλισαν την αποτυχία της μεταρρύθμισης Αρσένη. Αλλά και όλοι εμείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε αγωνιστεί ενάντια νόμο Γιαννάκου και έχουμε ανατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16, χρωστάμε στους εαυτούς μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.
      Αν κάποιες προηγούμενες γενιές δώσανε τη μάχη για ανεξαρτησία και ελευθερία εβδομήντα χρόνια πριν. Αν κάποια γενιά αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πάλεψε για δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να παλέψει με τις δικές της χούντες και να συμπαρασύρει όλη την κοινωνία στο δρόμο αυτό γράφοντας τη δική της ιστορία!
Δεν συναινούμε. Δεν υποχωρούμε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Θα νικήσουμε!!!
Απαιτούμε:·Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου
·Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης  που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα.
·Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.  Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
·Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα 592?
·Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.
·Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)
·Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.  Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
·Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης
·Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.
·Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.
        
Διεκδικούμε:·Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.
·Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
·Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
·Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
·Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες
Αποφασίζουμε:·Κατάληψη της σχολής απο Τρίτη 06/09 μέχρι την επόμενη Τρίτη 13/09 όπου θα πραγματοποιηθεί και νέα Γενική Συνέλευση.·Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, με προσυγκέντρωση στην Καμάρα.
·Πανεκπαιδευτική διαδήλωση στην Αθήνα την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στα Προπύλαια
·Συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.
·Καλούμε σε διοργάνωση εξώστρεφων δράσεων ενημέρωσης και στη δημιουργία κέντρων αγώνα του Φοιτητικού Κινήματος


ΠΚΣ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Συνεχίζουμε πιο δυναμικά την πάλη
για το πανεπιστήμιο του λαού και της εξουσίας του.
Όχι στο νέο Νόμο-Πλαίσιο. Έξω οι επιχειρήσεις από την Παιδεία»
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα. Αυτή τη στιγμή είναι υπό κατάληψη η πλειοψηφία των σχολών σε όλη την Ελλάδα. Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι υπηρεσίες έρευνας και διοίκησης των περισσότερων ιδρυμάτων.
Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες να μπουν στον αγώνα, να συμμετάσχουν στη διαπάλη από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, να οργανωθούν ενάντια στο κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις και τα κόμματα του.
Ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα ΑΕΙ-TEI είναι κομμάτι της ενιαίας σαρωτικής αντιλαϊκής επίθεσης που κεφάλαιο-ΕΕ-κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έχουν εξαπολύσει στο έδαφος της κρίσης. Ήδη τρίβουν τα χέρια τους βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρήσεις και λοιπά τρωκτικά που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην Παιδεία και την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση του συστήματος που υπηρετούν φορτώνοντας την στις πλάτες μας, στις πλάτες των εργαζόμενων γονιών μας. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ένα νέο μέτωπο του αμείλικτου πολέμου που έχει κηρύξει απέναντι στο λαό.
Κανείς να μην ξεχάσει αλλά ίσα-ίσα να κάνει κριτήριο τις δεκάδες κινητοποιήσεις, καταλήψεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα με τη συμβολή του ΜΑΣ όταν όλοι οι άλλοι έλεγαν πως κινδυνολογούμε.
Κανείς να μην ξεχάσει τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ που έλεγαν με περίσσιο θράσος πως συμφωνούν με το 90% του νέου νόμου-έκτρωμα.
Κανείς να μην ξεχάσει τις άθλιες θέσεις-διαπιστευτήρια της ΝΔ και της ΔΑΠ που λένε να μπουν πιο βαθιά οι επιχειρήσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι σύλλογοι να γίνουν όργανα του κράτους.
Να τι φέρνει ο νόμος-έκτρωμα:
1. Δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία. Ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Με την πολλαπλότητα των πτυχίων και των πιστοποιητικών, με τη διασύνδεση με τις 2 ή 3χρονες επαγγελματικές σχολές, θα πολλαπλασιαστούν οι επικαλύψεις, φαινομενικές ή πραγματικές, μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ-ΙΕΚ. Αυτές οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία με τη στρατηγική της Λισσαβόνας και τις αποφάσεις της Μπολόνια. Θεσμοθετούν τους 3 κύκλους σπουδών, τα μονοετή και τα διετή προγράμματα, τα προγράμματα κατάρτισης-δια βίου
εκμετάλλευσης. Αποσυνδέουν πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα. Θέλουν η πλειοψηφία να κάνει 2 χρόνια σπουδές και μετά να δουλεύει με μισθούς των 501€.
2. Χτυπιέται περισσότερο η τσέπη της λαϊκής οικογένειας που έτσι κι αλλιώς τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Η διαχείριση της περιουσίας και οι υποδομές των ιδρυμάτων, η φοιτητική μέριμνα, περνούν σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή κόβουν τη δωρεάν σίτιση, ξεσπιτώνουν κόσμο από τις εστίες τις οποίες θα αφήνουν να ρημάζουν, τέρμα τα δωρεάν βιβλία. Πιο μεγάλα βάσανα περιμένουν τη λαϊκή οικογένεια που ήδη ακριβοπληρώνει τις σπουδές του παιδιού της. Ανοίγει ο δρόμος για τα δίδακτρα αφού με βάση την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις θα αποφασίζετε αν το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται. Όποιο ίδρυμα «δεν τα φέρνει» στην πιάτσα της αγοράς, θα βρίσκει πόρους μόνο του, θα κλείνει, θα συγχωνεύεται. Γι’ αυτό και οι δήθεν αιώνιοι φοιτητές είναι το προπέτασμα καπνού για τη διαγραφή των εργαζόμενων φοιτητών.
3. Ενισχύεται η ιδεολογική χειραγώγηση, αυξάνεται η κρατική καταστολή. Καταργούν το άσυλο. Προχωράνε σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, τις δομές του και τα συλλογικά του όργανα, τους φοιτητικούς συλλόγους. Θέλουν όπως λένε να απομακρυνθεί το άσυλο» για να μπορεί να εισβάλει η αστυνομία στα ιδρύματα. Τα παραμύθια δε για την «ελεύθερη διακίνηση ιδεών» τα ζούμε στο πετσί μας πολύ καιρό με την διδασκαλία της αστικής ιδεολογίας και της επιχειρηματικότητας. «Ελευθερία έκφρασης» είχαν και έχουν μόνο οι επιχειρήσεις και ο καπιταλισμός. Στόχο έχουν το οργανωμένο πολιτικοποιημένο λαϊκό και φοιτητικό κίνημα.
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ!
Ξεσηκωμός με οργανωμένο πολιτικοποιημένο κίνημα!
Τώρα οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να ξεσηκωθούν, να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να μπουν μπροστά για να φτιαχτεί το μεγάλο οργανωμένο ποτάμι που θα τους ανατρέψει με πολιτικοποιημένο αγώνα. Μαζί μας θα είναι το κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν είναι μπλεγμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα να πάρουμε θέση μάχης πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ. Να χτίζεται μέρα με τη μέρα η μεγάλη συμμαχία που θα διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει το λαό και τη νεολαία.
Ο αγώνας έχει κλιμάκωση, θέλει αντοχή, υπομονή και κοπιαστική δουλειά. Όσοι υπόσχονται λύσεις «μια και έξω» είναι ψεύτες και επικίνδυνοι. Ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι φούσκωμα και μετά ξεφούσκωμα. Θέλει εναλλαγή μορφών, συγκέντρωση δυνάμεων, αλλαγή συσχετισμών. Μόνο έτσι το κίνημα θα αποκτά ικανότητα μπλοκαρίσματος των αντιλαϊκών νόμων και του νόμου-πλαίσιο.
Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από την αστυνομία και την καταστολή, να μην αφήσουν χώρο για προβοκάτσιες που θα αξιοποιηθούν, να μην αφήσουν χώρο για να συκοφαντηθεί η πάλη.
Ο αγώνας θα δυναμώνει θα μαζικοποιείται όσο δυναμώνει στις συνειδήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών το σύνθημα: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ». Όσο δυναμώνει η κοινή δράση με το εργατικό λαϊκό κίνημα και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο.
Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του
Μόνο έτσι μπορεί η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Δηλαδή να βοηθήσουν την επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της νέας κοινωνίας. Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων, με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική πρόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
Διεκδικούμε τώρα
• O νέος νόμος-πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί! Θα μείνει στα χαρτιά
• ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ! ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ- ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ- ΒΙΒΛΙΑ- ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
• Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600€ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000€ ετησίως
• Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ-ΤΕΙ-έρευνα
• Όχι στους μισθούς των 501€ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία, τα 4ωρα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μόνιμη-πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους
• Κανείς φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
• Μέτρα στήριξης των ανέργων. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους. Ενιαίο Καθολικό Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, σε έναν ενιαίο φορέα που θα παίρνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού σε υποδομές και επιστημονικό προσωπικό.
* Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.Ενιαίος κρατικός φορέσς για την παραγωγή φαρμάκων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
* Ούτε ευρώ από την τσέπη του φοιτητή για εξετάσεις ,φαρμακα,νοσήλεια χωρίς περιορισμό.

Αποφασίζουμε:
➢ Κατάληψη της σχολής μέχρι την Τρίτη 13/9
> Συνεχίζουμε την κατάληψη διαρκείας στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ σε συντονισμό με τις άλλες σχολές.
➢ Την Πέμπτη 8 του Σεπτέμβρη προχωράμε σε νέο συλλαλητήριο φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, των επιτροπών αγώνα στις 12:00 στην Ομόνοια. Το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας.
➢ Το Σάββατο στις 10 Σεπτέμβρη συμμετέχουμε, στο πλάι των εργατών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις 11:00 στο Σύνταγμα.
Απαιτούμε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εγγραφές των πρωτοετών. Αυτοί οι συνάδελφοι μας είναι παιδιά που οι οικογένειες τους στέναξαν πληρώνοντας φροντιστήρια για να μπουν σε μια σχολή, που θα ζήσουν στο πετσί τους της επίπτωσης από την αντιλαϊκή πολιτική στην Παιδεία. Είναι η νέα δύναμη κρούσης για το κίνημα μας, θα δώσει νέα πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών.

Ανεξάρτητο πλαίσιο: Ανοιχτή Σχολή


Ψήφισμα ΠΑΣΠ Οδοντιατρικής
Ζητάμε άδεια από τον Σύλλογο την  άδεια για διεξαγωγή καταστατικής Συνέλευσης για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΣΦΟΑ σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

ΥΠΕΡ: 55
ΚΑΤΑ: 31                      Δεν πάρθηκε απόφαση
ΛΕΥΚΑ: 41


Ψηφοφορία Συνέλευσης
ΔΑΠ: 12
ΠΑΣΠ: 12
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: 37
ΕΑΑΚ: 41
ΠΚΣ: 7
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ: 28

Β' Γύρος:  ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: 46        ΕΑΑΚ: 51