Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Δ.Σ. ΣΦΟΑ 29/08/2012

ΨΗΦΙΣΜΑ 1 (Πρόταση ΡΑΤ-ΕΑΑΚ) (ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ) 

ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΚΣ
ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ: ΡΑΤ-ΕΑΑΚ, ΠΟΡΕΙΑ


Η νέακυβέρνηση δεν άργησε καθόλου να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, ούτε προσπάθησενα το κρύψει. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για μη λήψη νέων μέτρων δεν κράτησανούτε δύο εβδομάδες αφού τόσο χρειάστηκαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το πρώτο χτύπημα.Ξεπούλησαν την Αγροτική, εκκινώντας το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας ενώοργάνωσαν , χέρι-χέρι με την Χρυσή Αυγή, το πρώτα πογκρόμ ενάντια σε μετανάστεςκαι αγωνιστές, δείχνοντας πόσο σέβονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Αμέσωςμετά ανακοίνωσαν ένα ακόμα πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δις με στόχο να αρπάξουναπό εργαζόμενους, συνταξιούχους και νεολαία ότι γλύτωσε από την προηγούμενηκυβέρνηση. Είναι φανερό ότι η τρόικα δεν έχει κάτι να ανησυχεί αφού το μόνο πουάλλαξε είναι τα πρόσωπα στα υπουργεία που εφαρμόζουν την πολιτική τηςεξαθλίωσης που υπαγορεύουν Ε.Ε. και ΔΝΤ. Είναι η σκληρή πολιτική που φορτώνεικρίση και χρέος στις πλάτες των εργαζόμενων για να σώσει το κεφάλαιο από τηνκρίση, για να βγάλει ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις και ικανές νακερδοφορήσουν αφού θα έχουν πετσοκόψει μισθούς και δικαιώματα.
Αυτό το μέλλονθέλουν να εμπεδώσουν από τώρα κιόλας στους φοιτητές και τη νεολαία. Έφεραν τονόμο Διαμαντοπούλου για να υποτάξουν κι άλλο τα πανεπιστήμια στις επιχειρήσεις,  να διασπάσουν τα πτυχία και ναεντατικοποιήσουν τους ρυθμούς σπουδών, προετοιμάζοντας τους φοιτητές για τονεργασιακό μεσαίωνα. Μετά τη σθεναρή αντίσταση που βρήκε ο νόμος το περσινόΣεπτέμβρη, με πάνω από 300 καταλήψεις και την παταγώδη αποτυχία εκλογήςσυμβουλίων διοίκησης, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στο νόμο για ναεξασφαλίσει την εφαρμογή του. Μέσα στο κατακαλόκαιρο έφερε και ψήφισε στοθερινό τμήμα της Βουλής  τροποποιήσειςπου διευκολύνουν την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης (προβλέποντας μέχρι καιαπευθείας διορισμό καθηγητών σε αυτά) ενώ τώρα ετοιμάζεται να εντάξει τηνεπιβολή διδάκτρων στο νέο πακέτο μέτρων. Με την συνηθισμένη τακτική του«διαίρει και βασίλευε», διαρρέουν φήμες για δίδακτρα στους «αιώνιους» και στουςμεταπτυχιακούς. Κλασικό το κόλπο και γνωστό πια. Τα ίδια έκαναν και πριν δύοχρόνια όταν προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα μέτρα αφορούσανμόνο τους «τεμπέληδες» δημόσιους υπαλλήλους. Μετά από τόσα πακέτα μέτρων ,αλλάκαι τόσους αγώνες, ξέρουμε πια. Εχθροί μας δεν είναι οι συνάδελφοι μας πουεργάζονται και δυσκολεύονται να τελειώσουν τις εντατικοποιημένες σχολές, όπωςακριβώς δεν είναι εχθροί μας οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο δημόσιοπου διέλυσαν και διέφθειραν επί τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚακολουθώντας τις επιταγές της Ε.Ε.. Είναι καθαρό ότι φέρνουν δίδακτρα για ναπετάξουν από τις σχολές τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, γιατί το νέο μοντέλοεργαζόμενου απαιτεί εκπαίδευση για λίγους και περιορισμένη εξειδίκευση για τηνπλειοψηφία. Είναι καθαρό ότι τα πανεπιστήμια έχουν οικονομικά προβλήματαεξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης τους αλλά και της ληστείας τωναποθεματικών των ταμείων και των ιδρυμάτων που προωθήθηκε μέσα από το «κούρεμα»των ομολόγων. Αποτελεί κομμάτι του σχεδίου τους η απόκρυψη των πραγματικώναιτιών (τη δουλεία αυτή έχουν πάρει εργολαβία τα ΜΜΕ) και η σύνδεση τωνπροβλημάτων με τους συναδέλφους μας που μένουν δύο χρόνια παραπάνω στις σχολές,χωρίς να επιβαρύνουν κανέναν. Η προπαγάνδα τους έχει φθάσει τέτοια αισχρά επίπεδαπου μιλάνε για «υπεράριθμους εργαζόμενους» τη στιγμή που σχολές, σχολεία,νοσοκομεία απειλούνται με κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην πραγματικότητα,τους βολεύει η υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών για αυτό και προετοιμάζουν νακλείσουν («συγχωνεύσουν») πάνω από 200 ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ θα αφήσουν τα υπόλοιπανα υπολειτουργούν έχοντας απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους. Αφού έκαναν τηνεκπαίδευση εμπόρευμα, τώρα την υποβαθμίζουν για να βρει κεφάλαιο ανοιχτό πεδίογια να κερδοσκοπήσει σε βάρος της νεολαίας που ψάχνει να σπουδάσει. Είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιούνμε κάθε κοινωνικό αγαθό, ελπίζοντας ότι όταν θα το ξεπουλήσουν πλήρως θα έχουνκοινωνική νομιμοποίηση.  
Καταδικάζουμεκάθε απόπειρα διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και κάθε συζήτηση γιαεπιβολή διδάκτρων ενώ τονίζουμε ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου 4009/2011 χρειάζεταιολική κατάργηση και όχι μικροδιορθώσεις. Προκειμένου να ανατραπούν αυτοί οι νόμοι αλλά και συνολικότερα ηπολιτική της εξαθλίωσης που φέρνουν κυβέρνηση-τρόικα-εργοδοσία, οι σύλλογοιπρέπει να μπουν σε ρυθμούς αγωνιστικής ετοιμότητας για άμεση απάντηση σε ότιμέτρα εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, θα συμβάλλουμε σε ένα ευρύτεροκοινωνικό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής καθώς έχουμεσυμφέρον να παλέψουμε από κοινού την πολιτική των περικοπών και των απολύσεων.Καλούμε κάθε σύλλογο καθηγητών και εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, κάθε συνέλευσητμήματος και κάθε σύγκλητο να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ενάντια στις επιχειρούμενεςαλλαγές και υπέρ των συμφερόντων των φοιτητών, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμιααλλά και συνολικότερα υπέρ της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.



*Η ΠΚΣ συμφωνεί με το πνεύμα του ψηφίσματος αλλά δεν υπογράφει γιατί πιστεύει πως πρέπει να προστεθεί ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος στηρίζει την πρόταση του ΠΑΜΕ για γενική απεργία.